Referentie PDS – Ayurvedische behandeling

Naam: Hans Huis in ’t Veld
Sexe: man
Leeftijd: onbekend
Klachten: PDS
Citaat: Na ongeveer 5 tot 6 maanden verdwenen mijn klachten.
Sinds ik dus de medicatie kreeg die voor mij het meest effectief bleek te zijn heb ik een normale ontlasting, geen krampen meer en heb ik mijn energie weer terug.

Eind december 2007 kreeg ik last van dagelijkse diarree, extreme vermoeidheid en buikkrampen en -pijn. Omdat deze klachten aanhielden ben ik in februari 2008 naar de huisarts gegaan. Daarop volgden een eindeloze serie onderzoeken; 3 keer de ontlasting (TFT, triple faeces test), meerdere malen bloedonderzoek (eventuele vitaminetekorten, lever, schildklier, bezinksel, etc., etc.), glutenintolerantie en uiteindelijk coloscopie en gastroscopie.
Diagnose; Prikkelbaar Darm Syndroom.[br][br]

Ben toen lid geworden van de Belangenvereniging. Uit het boek wat ik ontving bij de bevestiging van het lidmaatschap begreep ik dat het 1. om een chronische aandoening gaat, 2. dat de reguliere geneeskunde hiervoor geen medicatie of andere behandeling heeft. Ik was hiervan, zacht uitgedrukt, zeer geschrokken.
Uiteraard ben ik, zoals, denk ik, vele mede-patienten, gaan zoeken naar alternatieve geneeswijzen.[br][br]

Heb van alles geprobeerd, waaronder bijvoorbeeld ‘Heathers shop for IBS’ (www.helpfor ibs.com), darmspoelingen, oplosbare vezels (Metamucil), producten van Dr.Vogel, etc., etc. Te veel om op te noemen.[br][br]

Omdat ik, alles bij elkaar, zo’n 9 tot 10 jaar in India heb gewoond was ik bekend met de Ayurvedische geneeswijze, al eeuwenoud in dat land.
Derhalve besloot ik naar een ayurvedische arts in Weesp (vlakbij Amsterdam) te gaan.[br][br]

De eerste maanden kreeg elke keer verschillende kruidenpreparaten. Volgens deze arts noodzakelijk omdat elke persoon kennelijk verschilt in zijn/haar reactie daarop. Na ongeveer 5 tot 6 maanden verdwenen mijn klachten.[br][br]

Sinds ik dus de medicatie kreeg die voor mij het meest effectief bleek te zijn heb ik een normale ontlasting, geen krampen meer en heb ik mijn energie weer terug. Wel dien ik deze medicijnen te gebruiken i.c.m. een zeer streng dieet. Uiteraard geen vetten. Uitsluitend oplosbare vezels (dus geen volkorenbrood, muesli, koolsoorten en andere vezelrijke groenten, geen melkproducten en eieren, geen rood vlees (wel kip en vis) geen koffie, chocola). Soyaproducten zijn een goede vervanging voor melkproducten. Overigens komt dit dieet exact overeen met wat, eerder genoemde ‘Heather Shop for IBS’ adviseert.[br][br]

Dit dieet is, op zijn zachts gezegd, zeer lastig met name als je bij anderen eet. Dan dien je van te voren aan te geven wat je wel en niet mag hebben. Ik heb, op advies van deze arts, af en toe geexperimenteerd met voeding die ik niet mag gebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld ondekt dat als ik een of twee keer per week een kopje koffie drink ik daar geen last van heb. Idem dito met een koekje of een klein stukje chocola of kaas. Zogauw ik me niet kan beheersen en me aan genoemde dingen te buiten ga heb ik de volgende dag last van al mijn p.d.s.-klachten; diarree, krampen, buikpijn, etc.[br][br]

Uiteraard zal ik niet beweren dat deze ayurvedische behandeling DE oplossing is voor iedereen die aan P.D.S. lijdt.[br][br]

Toch wou ik graag mijn ervaring hiermee aan u laten weten. Wellicht hebben andere p.d.s.-patienten er ook baat bij. [clearboth]

Lees meer over de Ayurvedische behandeling bij PDS