Veranderende levensstijl, snelle verstedelijking en een verhoogde antibiotica-resistentie zijn verantwoordelijk voor de toename van chronische verkoudheid. De oude Indiase chirurg Sushruta besteedde in zijn teksten, de Sushruta Samhita, een apart hoofdstuk aan Pratishyaya waarin hij deze aandoening tot in detail uitlegt. Dit bewijst dat chronische verkoudheid een eeuwenoud probleem is.

Symptomen van chronische verkoudheid

De kenmerken van de aandoening Dushta Pratishyaya zijn gelijk aan die van de huidige chronische verkoudheid. Beide aandoeningen worden gekenmerkt door o.a.:

 • verstopte neus
 • loopneus
 • hoofdpijn
 • reukverlies
 • zwaar hoofd
 • etc.

Neem contact op met de Ayurvedische Kliniek voor het succesvol behandelen van uw chronische verkoudheid en bijholteontsteking.

Bel: 029 441 8117 Stuur een e-mail

10 Eenvoudige tips tegen chronische verkoudheid

 1. Eet altijd vers gekookt, warm en licht voedsel.
 2. Eet zo min mogelijk verwerkt en gekoeld voedsel, fastfood en ijs.
 3. Rook niet en drink geen alcohol.
 4. Gebruik Anu-olie, twee keer per dag één druppel in beide neusgaten. Hierdoor zal de doorgang van de sinussen naar de neusholte worden vrij gemaakt
 5. Zwem niet in chloorwater. Chloor irriteert namelijk de binnenkant van de neus en de holtes
 6. Kleed je warm aan als het koud en winderig is
 7. Drink gedurende de dag telkens kleine hoeveelheden warm water
 8. Drink één keer per dag een glas warme melk met een ¼ eetlepel kurkuma
 9. Gorgelen met warm water wordt aanbevolen.
 10. Maak een stoombadje met 1 theelepel Ajowanzaad.

Behandeling van chronische verkoudheid

Neusmedicatie (Nasya)

Van alle standaardbehandelingen is Nasya de voornaamste behandeling om dosha’s uit het hoofd te laten vloeien. De neus is de toegang tot het hoofd. De medicatie die via de neus wordt ingebracht in Nasya, bereikt de hersenen en verwijdert alleen de aangetaste dosha’s die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van chronische verkoudheid en bijholteontsteking. Dit is een zeer goede behandeling voor mensen die lijden aan chronische verkoudheid en bijholteontsteking of verstoppingen. Het verlicht de verstopping van de holtes, waardoor het normale afvoerproces wordt bevorderd en de neusactiviteiten verbeterd die ervoor zorgen dat er geen slim in de holtes terecht komt. Dit is namelijk de hoofdoorzaak van pijn in de holtes.

Deze behandeling helpt om de holtes schoon te maken en een goede stroom door het hoofd en de nek te laten vloeien. Het werkt door op alle vijf de zintuigen en zorgt voor lucht en ruimte. De behandeling begint met een hoofd-, nek- en schoudermassage, met daarna een stevige gezichtsmassage waarbij de nadruk op de holtes ligt. Na een stoombad worden neusdruppels (Nasya) en een gorgeldrankje toegediend waarna nog kruidenrook wordt geïnhaleerd. Nasya kalmeert Kapha en Vata dosha’s en helpt bij het verwijderen van vastzittend snot en slijm. Hierdoor komt er weer lucht via de neus. Deze unieke reinigingsmethode die door Nasya in Ayurveda werd uitgelegd, werkt nog steeds zeer goed bij ontstekingen zoals chronische verkoudheid.

 • Swedana (Stoom stimulering van het gezicht)
 • Neusdruppels Swedana help bij het vloeibaar maken van de dosha’s in de besmette delen, waarna ze door Nasya worden afgevoerd.

De kruiden die bij Nasya worden gebruikt hebben eigenschappen zoals vloeibaarheid, subtiliteit en beweeglijkheid. Vanwege deze eigenschappen worden de kruiden eenvoudig in de slijmvliezen opgenomen en worden de dosha’s uit de holtes verwijderd. Het verstevigt ook het weefsel. De Nasya kruiden komen tot aan de hersenen en werkt in op belangrijke punten die de verschillende neurologische, endocriene en circulatie functies controleren, waardoor het effect groot is.

De route van Nasya kruiden
Neusholte ———–> Reukepitheel ———-> Reukzenuw ———-> Zeefbeen ———-> Voorste schedelgroeve ———-> Cerebrale cortex.

De chemische impuls die door Nasya wordt gegenereerd, wordt omgezet in een impuls van de zenuw en beïnvloedt het gebied van de cerebrale cortex. Dit impuls heeft een stimulerend effect en zorgt ervoor dat de dosha’s afgevoerd worden.

Neem contact op met onze Ayurvedische Kliniek voor meer informatie over de behandelmethodes van chronische verkoudheid

Bel: 029 441 8117 Stuur een e-mail

Therapeutisch braken (Vamana)

De gifstoffen (verontreinigd Kapha en Pitta) in de maag, de cellen en in het weefsel worden door Vamana-therapie verwijderd. De kruiden die bij de Vamana-therapie worden gebruikt hebben van nature sterke verspreidende eigenschappen. Hierdoor worden ze snel door dunnere en dikkere haarvaten in het lichaam opgenomen en verspreiden ze zich over het hele lichaam. Omdat de kruiden warme en verspreidende eigenschappen hebben, wordt de opeenhoping van dosha’s vloeibaar gemaakt waarna ze op cellulair niveau in kleine deeltjes opgaan. Door de warme eigenschap van de kruiden, verzachten de dosha’s in het lichaam en worden de gifstoffen in het weefsel los geweekt. De gifstoffen gaan door de haarvaten heen en bereiken dan de maag. Uiteindelijk worden de zwakke dosha’s uit het lichaam gebraakt.

Inwendige medicatie (Shamana Chikitsa)

Orale toediening in de vorm van poeder, tabletten of een extract verbetert de spijsvertering waardoor de aangetaste dosha’s worden verzacht en het evenwicht in alle dosha’s wordt hersteld. Ayurvedische kruiden hebben Srotoshodhana-eigenschappen (het schoonmaken van blokkades in de kanalen), antibacteriële, antivirale, antischimmel, ontstekingsremmende en immuun stimulerende eigenschappen.

Bel: 029 441 8117 Stuur een e-mail

Meer informatie over chronische verkoudheid

Mensen van verschillende leeftijden, Prakruti, Desha, uit verschillende klimaatzones en met verschillende beroepen lijden aan Dushta Pratishyaya, oftewel chronische verkoudheid, en grijpen naar Ayurveda als een ‘laatste redmiddel’. Ayurvedische therapieën, medicijnen en aanpassingen van de eetgewoonten en levensstijl, samen met het oplossen van diepgewortelde emoties en vermindering van stress, helpen om chronische verkoudheid te bestrijden.

De neus staat in direct contact met externe factoren zoals micro-organismen en luchtvervuiling. Door de toenemende milieuvervuiling en de huidige drukke levensstijl is chronische verkoudheid (sinusitis) tegenwoordig een veel voorkomende aandoening. Volgens de American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery hebben meer dan 37 miljoen Amerikanen tenminste een maal per jaar last van chronische verkoudheid.

Bijholteontsteking

Als de holtes eenmaal geïnfecteerd zijn, kan een verkeerde behandeling en slechte eetgewoonten ervoor zorgen dat de bijholteontsteking chronisch wordt. Het is een besmettingshaard die kan leiden tot ontstekingen in alle gebieden die in direct contact staan met de neus, zoals bijvoorbeeld de keelamandelen, oren, keelholte en het strottenhoofd. Als deze infectie niet op tijd wordt behandeld, kan dit uiteindelijk leiden tot complicaties zoals middenoorontsteking, ooginfectie (Orbitale cellulitis), botontsteking, etc. In de moderne medische wetenschap is er een uitgebreid assortiment antibiotica en neussprays beschikbaar om de eerste tekenen van chronische verkoudheid en bijholteontsteking te bestrijden en wordt er in latere stadia chirurgisch ingegrepen. Maar deze moderne standaardbehandelingen hebben bijwerkingen en daarnaast ontstaat bij regelmatig gebruik van antibiotica, een resistentie voor dit geneesmiddel. Bovendien is er in de moderne medische wetenschap geen geneesmiddel voor allergieën en virale infecties.

Chronische sinusitis

Volgens Ayurveda ontstaat Dushta Pratishyaya (Chronische sinusitis) door de verontreiniging van Kapha dosha. De oorsprong van aandoeningen aan de luchtwegen is het spijsverteringsstelsel. Wanneer voedsel door Mandagani (Verstoord spijsverteringsvuur) niet goed wordt verteerd, leidt dit tot Ama -vorming (Metabolische toxine) dat weer de micro-kanalen van de luchtwegen (Pranavaha srotas) blokkeert en Kapha dosha verontreinigt. Een verontreinigd Kapha dosha draagt bij aan verhoging van de slijmproductie, verdikt vloeistof in het algemeen en onderdrukt het immuunsysteem. Wat al onze patiënten gemeen hebben is dat zij in eerste instantie last hebben van een acute ontsteking van de bovenste luchtwegen. Er wordt dan gekeken naar de Krimija of naar een besmettelijk oorzakelijk verband (viraal, bacterieel, schimmels, etc.).Ontstekingen in de holtes kunnen verergeren door stof, schimmel, pollen, voedsel of een van de andere honderd allergenen die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

Volgens Ayurveda zijn de factoren die de dosha’s in de holtes en het hoofd prikkelen: veel huilen, het onderdrukken van de natuurlijke aandrang om te niezen, hoesten, overgeven, huilen, etc. Maar ook overdag slapen, ‘s nachts wakker liggen, veel of hard praten, vasten, meer water drinken, veel watersport beoefenen en omgevingsfactoren zoals rook en stof en externe oorzaken zoals hoofdletsel dat de doorgang van de sinus beperkt en ziektekiemen (virussen, bacteriën, schimmels, etc.). Hierdoor vervuilt Kapha dosha waardoor de doorgang van de neus wordt geblokkeerd en Dushta Pratishyaya (chronische bijholteontsteking) ontstaat met hoorbare ademhalingsproblemen en geel, slijmerig slijm. Het wordt ook geassocieerd met verstoppingen in het hoofd, hoofdpijn, kiespijn, vermoeidheid en verlies van het reukvermogen.

Ayurvedische behandeling

Een Ayurvedische behandeling met kruiden en therapie zorgt ervoor dat het evenwicht van de dosha’s wordt hersteld en het weerstandsvermogen wordt verbeterd. Dushta Pratishyaya, of chronische bijholteontsteking, wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door infectie met eosinofiele reactiviteit. De Ayurvedische Ondersteuning Immuunsysteem en Ondersteuning Longen bevat een reeks kruiden tegen allergieën. Ayurvedische kruiden hebben een antibacterieel effect en werken goed bij allergische chronische bijholteontsteking.

Chronische verkoudheid en Dushivisha (zwak en langzaam vergif)

Giftige stoffen die minder sterk zijn (Hina Veerya) kunnen heel lang in het lichaam aanwezig zijn zonder dat zij problemen veroorzaken. Zij worden verborgen (Avrita) door Kapha. Dushivisha verontreinigt de Dhatus na verloop van tijd als de omstandigheden hiervoor gunstig zijn. Oorzakelijke factoren zoals Desha (plaats), Kala (tijd), Anna (voedingspatroon) en Divaswapna (overdag slapen) zijn gunstig voor Dushivisha. Het zal sterker worden en Dhatus verontreinigen, wat zich zal manifesteren als een ziekte.

Desha (Gebied)

Het is algemeen bekend dat mensen uit hetzelfde land, stad, dorp of gebied niet hetzelfde reageren op externe invloeden. Wanneer mensen in hetzelfde milieu leven kan een deel geengezondheidsproblemen hebben, terwijl anderen een allergische reactie ontwikkelen. Verandering van omgeving speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van allergische klachten.

Kala (Seizoen)

Deze factor is eenvoudig terug te vinden in ons dagelijks leven. Het is algemeen geconstateerd dat patiënten met chronische verkoudheid en neusslijmvliesontsteking het meeste last hebben in het voor- en najaar. Dit geldt ook voor andere allergieën. Dit wordt uitgebreid uitgelegd in Ritu Sandhi.

Anna (Voedsel)

Een maaltijd met verkeerde voedselcombinaties wordt Viruddhahara genoemd. Bestaat deze uit veel tegenovergestelde kwaliteiten, dan zal de sterkere kwaliteit de zwakkere domineren. Het eten van voedingsstoffen die een nadelig effect hebben op het lichaam of slechte eetgewoonten, gebrekkig voedsel, verboden voedsel en verkeerde voedselcombinaties zijn niet goed voor het lichaam en zal op termijn tot diverse klachten leiden. Deze Viruddhahara veroorzaken heel wat chemische reacties in ons lichaam die aan de buitenkant niet te zien zijn. Ze beïnvloeden de opbouw en de chemische samenstelling van het celweefsel. Sommige Viruddhahara beïnvloeden direct of indirect de spijsvertering via spijsverteringsenzymen of hormonen. Sommige zijn verantwoordelijk voor het opwekken van oorzakelijke factoren van een ziekte of vormen een gunstig milieu waarin de ziekte zich kan manifesteren. Sommige zijn alleen schadelijk onder bepaalde omstandigheden. Dit houdt in dat allergische reacties van de ademhaling ontworteld wordt door middel van Viruddhahara.

Divaswapna (Overdag slapen)

Overdag overmatig slapen veroorzaakt Agnimandya (Verminderd spijsverteringsvuur), wat de oorzaak van alle ziektes is. Er is een relatie tussen Dushivisha en Histamine. Histamine is ook latent in het lichaam aanwezig , wat lijkt op Dushivisha. Het bevindt zich in een inactieve vorm in de celwand. Een andere naam voor celwand is ook wel Kapha Dravya. Histamine is alleen maar actief als het een chemische reactie aangaat met Histaminase.

Chronische bijholteontsteking en Ritu Sandhi

Ritu Sandhi is een periode van 14 dagen, ongeveer tussen twee opeenvolgende seizoenen (Ritu). In Ayurveda wordt er voor elk seizoen een specifiek eetpatroon en levensstijl (Ahara en Vihara) aangeraden onder het kopje ‘Ritucharya’ (Seizoensdieet). Voor elk seizoen worden ook indicaties en contra-indicaties gegeven. Om gezond te blijven, moeten deze nauwkeurig gevolgd worden. Alle factoren die een ziekte doen manifesteren zijn gunstig in de Ritu Sandhi periode. Het is dus belangrijk om het eetpatroon en de levensstijl langzaam te wijzigen naar die voor het komende seizoen. Als dit te abrupt gebeurt, zullen er allergische reacties optreden.

Ritucharya is gebaseerd op de aanwezigheid van o.a. Tridosha (Drie constituties), Panchamahabhoota (Vijf elementen) en Rasapanchaka (Uitgesproken smaken) in de verschillende seizoenen en de nadelige gevolgen voor het menselijk lichaam. Als men kijkt naar de omgevingsfactoren zoals beschreven in Modern pathology for allergic diseases kunnen deze vergeleken worden met de Ritu Sandi periode en daarom kan gesteld worden dat deze ziektes een directe relatie met Ritu Sandhi hebben is men chronische bijholteontsteking en het concept van erfelijkheid in een notendop bekijkt, dan verhogen gezonde sperma en eicellen de kans op gezonde nakomelingen. Volgens een Ayurvedisch principe is er een balans van Vata, Pitta en Kapha in het lichaam van elk individu. De verhouding kwaliteit en kwantiteit (Tara en Tama bhava) is vanaf de geboorte vastgesteld. Naar aanleiding van het percentage Vata, Pitta en Kapha Prakriti (Sharir en Manas) wordt het individu gevormd. Al deze factoren spelen een belangrijke rol bij het opbouwen van het immuunsysteem.

Van al de beschreven Prakriti (lichaamstypes), helpen ‘Jatiprasakta’ en ‘Kulaprasakta’ ons om allergieën en erfelijkheid te begrijpen. ‘Jatiprasakta’ is dat sommige rassen aanleg hebben voor hypergevoeligheid. ‘Kulaprasakta’ is erfelijke aanleg. Dit kan verband houden met afwijkingen in de chromosomen. Er is een genetisch erfgoed dat de toekomstige generatie beïnvloedt. Dit werpt licht op de rol die erfelijkheid speelt bij de manifestatie van allergieën.

De Ayurvedische standaardbehandeling bij chronische bijholteontsteking is een vast protocol dat de holtes schoon maakt, de ziekteverschijnselen oplost en het immuunsysteem versterkt. Een combinatie van Shodhana (Reinigend) en Shamana (Pijnstillend) therapie zal zijn vruchten afwerpen en een langdurig effect opleveren. Regelmatige Panchakarma in het voorjaar met bijpassende therapieën zoals Vaman, Virechan, Nasya en Basti zorgen ervoor dat de chronische bijholteontsteking langzaam vermindert. Aanpassen van de eetgewoonten, verandering van de levensstijl en reiniging- of detoxmethodes zoals Panchakarma zijn een essentieel onderdeel van de behandeling.

Net zoals Yoga, Pranayama en specifieke neustherapieën zoals Nasya (neusmedicatie). Met Ayurvedische therapieën zal Dushta Pratishyaya (chronische bijholteontsteking) geleidelijk verbeteren. Ayurvedische kruiden en samenstellingen, al van oudsher gebruikt tegen Dushta Pratishyaya, zijn inherent aan schimmelwerend en daarom bewezen effectief in een uitgebalanceerde behandeling die zich richt op oorzaken binnen Annaja (Voedselpatroon) en Agantu (Omgeving).