Polycysteus-ovariumsyndroom is een aandoening waarbij de hormoonhuishouding uit balans is en er cysten in de eierstokken zitten. Dit beïnvloedt de menstruatie en zorgt ervoor dat de eierstokken niet normaal kunnen werken.

Ayurveda beschouwt dit als onbalans van alle drie de dosha’s, maar vooral van Kapha dosha. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt hiermee te maken. Het is een zeer algemeen probleem, vooral bij jonge vrouwen, en is de hoofdoorzaak van verminderde vruchtbaarheid. Een PCOS behandeling via de Ayurvedische leer kan hierbij helpen.

De symptomen van Polycysteus-ovariumsyndroom zijn onder andere geen of onregelmatige ongesteldheid (Amenorroe), onregelmatige bloedingen, onregelmatige of geen eisprong, veelvuldig onvolgroeide follikels, teveel aan mannelijke hormonen, uitdunnen van het haar of kaalheid, overmatige haargroei in het gezicht en op het lichaam, acne, vettige huid, roos, donkere vlekken op de huid (vooral in de nek, liezen en onderarmen), chronische pijn in de bekken, gewichtstoename of obesitas, diabetes, vetafwijkingen en hoge bloeddruk.

Er in een vroeg stadium geen PCOS behandeling is  geweest, kunnen er ernstige aandoeningen ontstaan zoals Diabetes of Hart- en Vaatziekte. PCOS kan onder controle gehouden worden door Ayurvedische medicatie en verandering van levensstijl, en dan met name door het aanpassen van het eetpatroon en meer lichaamsbeweging.

Vrouwen met PCOS zijn gevoeliger voor depressies en stemmingswisselingen. Het is dan ook belangrijk om te ontspannen en te proberen er overheen te komen.

Drie Dosha’s en de Menstruatiecyclus

De organen die in het vrouwenlichaam verantwoordelijk zijn voor de voortplanting heten samen artava dhatu (menstruatiesysteem). Het vat dat er voor zorgt dat de eicel naar de baarmoeder gaat heet artavavaha srotas (kanalen waardoor het menstruatievocht gaat).

Alle drie de dosha’s spelen een belangrijke en specifieke rol in het proces van de vrouwelijke voortplanting, inclusief de ovulatie- en menstruatiecyclus.

Vata is verantwoordelijk voor het bewegen van de follikel tijdens de ovulatiecyclus, de breuk van de eierstokwand waardoor de volwassen eicel los komt, de beweging van de fimbria – de franjeachtige uitsteeksels van de eileider die de eicel van de eileider naar de baarmoeder vervoeren.

Het is ook verantwoordelijk voor het afstoten van het baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatie en de energie die ervoor zorgt dat een baby bij de geboorte door het geboortekanaal wordt geleid.

De werking van de hormonen drukt de aard van pitta uit, de energie die verantwoordelijk is voor transformatie. Alle fases van het vrouwelijke voortplantingsproces worden veroorzaakt door de wisselwerking tussen hormonen.

De intelligentie achter de transformatie van elke fase is pitta, wat terug te zien is in de invloed van de hormonen op de verschillende fases van de ovulatie- en menstruatiecyclus.

Kapha’s zware en koele eigenschappen ondersteunen de ontwikkeling van weefsel dat het voortplantingssysteem vormt en ondersteunt. Kapha is ook de verzorgende energie die de groei van de follikel tijdens de ovulatiecyclus ondersteunt.

Het is verantwoordelijk voor de slijmvliezen van de eileiders en de baarmoeder, die het weefsel beschermen tegen uitdroging door de altijd aanwezige vata. Kapha is in het Maagdarmkanaal verantwoordelijk voor het slijmvlies dat het weefsel beschermt tegen spijsverteringsenzymen.

Nidana (Oorzaken)

Ayurveda bestempelt PCOS als een aandoening die veroorzaakt wordt doordat de kapha dosha, de vata en pitta dosha blokkeert, waardoor de beweging wordt belemmert en het transformatieproces wordt onderdrukt.

Een levensstijl met verkeerde eetgewoontes en activiteiten (zoals te veel zoetigheden, fastfood, moeilijk verteerbaar voedsel, vet voedsel en verkeerde voedselcombinaties, stress, te weinig beweging en veel slapen) zorgt voor een abnormale stijging in kapha dosha, wat weer leidt tot een verstoord metabolisme die ama (metabolische toxine) vormt.

Artave dhatu (menstruatiesyteem) wordt aangetast door de zware kleverigheid van kapha dosha en ama (metabolische toxine). Hierdoor ontstaat er een blokkade in de kanalen die menstruatievocht vervoeren en wordt de vata-stroom in de ovulatiecyclus geblokkeerd.

Doordat vata is geblokkeerd, wordt pitta ook geblokkeerd. Deze heeft namelijk de beweging van vata nodig om zijn functie als intelligentie achter transformatie goed uit te kunnen voeren. Als pitta geblokkeerd is dan zijn de hormonen die de energie van transformatie dragen, niet in staat om hun taak uit te voeren.

De opeenhoping van kapha zorgt voor de vorming van een cyste in de eierstok, terwijl het zware, witte, plakkerige kenmerken krijgt die kapha en ama tot uitdrukking brengen.

Doordat de vata en pitta in artava dhatu (menstruatiesysteem) geblokkeerd zijn, worden de andere functies van deze dosha’s verergert, wat weer leidt tot andere symptomen. Dominantie van Kapha uit zich in toename van het gewicht, verminderde vruchtbaarheid, overmatige haargroei, aanleg voor diabetes en last van kou.

Dominantie van Pitta uit zich in haaruitval, acne, pijnlijke menstruatie met klontvorming. Dominantie van Vata uit zich in pijnlijke en zeer onregelmatige menstruatie met weinig of minder menstruatiebloed.

De Ayurvedische benadering

Het uitgangspunt van de behandeling is om de obstakels te verwijderen in de kanalen die menstruatievocht vervoeren, het metabolisme te normaliseren en het menstruatiesysteem (Aartava Dhatu) te reguleren.

Ayurveda heeft een uitgebreid assortiment fytosterols die de functie van de eileiders sterker maken. Om PCOS onder controle te houden, raadt Ayurveda aan om, afhankelijk van de symptomen, verschillende kruiden te nemen en het eetpatroon en de levensstijl aan te passen.

De Ayurvedische PCOS behandeling van  wordt specifiek op de persoon afgestemd. Het is dan ook belangrijk dat u een gediplomeerde Ayurvedisch arts inschakelt voor een effectieve behandeling.

Aanpassingen eetpatroon en levensstijl bij PCOS

  • Eet gezond en regelmatig en eet veel groente, fruit, salades, gemengde granen en voldoende proteïnes.
  • Vermijd overmatige lichamelijke en psychische stress. Beweeg regelmatig gedurende de dag.
  • Houd uw BMI op peil, sport regelmatig of doe yoga en houd uw gewicht in de gaten.
  • Eet minder zoetigheid, diepvriesproducten, vettig voedsel en minder koolhydraten, voedsel uit blik en bewerkt voedsel.
  • Eet zo min mogelijk verzadigde vetten en transvetzuren, eet minder
  • geraffineerde suikers, zout, zout voedsel en drink minder koffie.
  • Drink minder alcohol en stop met roken.

PCOS is een groeiend probleem bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en leidt tot verstoring van het hormoonstelsel met diverse andere symptomen. Uitvoerige behandeling door middel van Ayurveda, helpt de patiënt, na een grondige observatie, interpretatie en diagnose, om PCOS effectief onder controle te houden.

VOOR GESPECIALISEERDE HULP KUNT U CONTACT OPNEMEN MET DE AYURVEDISCHE KLINIEK WEESP/EINDHOVEN/AMSTERDAM/DEVENTER/GRONINGEN

Neem contact op