Ayurvedische Behandelingen


Diagnose

Het is de taak van de Ayurvedische geneesheer (practitioner) om ontstane onevenwichtigheid tussen de dosha’s te onderkennen. Bij de beoordeling van de gezondheidstoestand van de patiënt richt hij zich hierbij niet alleen op diens fysieke (lichamelijke) maar ook op de psychische (geestelijke) gesteldheid. Hierbij wordt in belangrijke mate gebruik gemaakt van de polsdiagnose. Ayurveda als een holistische geneeswijze heeft een brede inzicht in de diverse ziektebeelden, welke te maken hebben met het psyche van het individu, zoals depressie, slapeloosheid en nervositeit.

Detoxicatie

Het menselijk lichaam krijgt informatie binnen, neemt voedsel tot zich, ondergaat talloze emoties en wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden en ziektes van buitenaf. [clearright] Het immuunsysteem van de mens is constant bezig met het afbreken toxische (giftige) stoffen welke het menselijk stelsel proberen binnen te dringen (te beïnvloeden) enerzijds, en anderzijds met het opbouwen van beschadigde cellen. [clearright] Het is wel duidelijk dat het vaker voorkomt dat het immuunsysteem niet in staat is om alle giftige (kwade) stoffen, welke het menselijk lichaam binnendringen, af te breken. In die gevallen waarbij het immuunsysteem tekort schiet blijven de toxinen (giftige stoffen) zich ophopen in het lichaam. Vele toxinen blijven na de spijsvertering namelijk achter in het maag/darmkanaal. Ook in het bloed kunnen veel toxinen (giftige stoffen) voorkomen. De aanwezigheid daarvan resulteert in o.a. huidkwalen, hooikoorts, of iets dergelijks. In sommige gevallen zijn deze symptomen niet direct aantoonbaar maar manifesteren zich op een later tijdstip. [clearright] Als men hierbij de afbraakstoffen toevoegt, welke door de werking van het immuunsysteem vrijkomen, dan is het begrijpelijk dat het noodzakelijk is om ( wil men en redelijk gezond lichaam behouden) het lichaam regelmatig te detoxificeren (ontgiften – zuiveren van gif- en afvalstoffen). [clearright] De ervaring heeft geleerd dat vooral de kruiden die bij de ayurvedische geneeswijze worden gebruikt de eigenschap in zich hebben om toxinen uit het lichaam te verwijderen. Een ayurvedische deskundige kan met behulp van kruiden, technieken en behandelingen u bij dit proces helpen

Behandeling bij disbalans

Er zijn in het ayurvedisch spectrum verschillende geneeswijzes. Deze lopen uiteen van ayurvedische kruidendranken tot effectieve ayurvedische massages. Ieder mens is uniek en daarom zijn de geneeswijzes ook voor iedereen anders. Ayurvedische kliniek Weesp maakt gebruik van de volgende methodes:

1. Ayurvedische Massage

in Ayurveda neemt massage een zeer belangrijke plaats in. Kenmerkend hierbij is dat wordt uitgegaan van elementen leer, volgens welke ieder mens eigen constitutie heeft. Ayurveda probeeert daar waar de elementen uit balans zijn geraakt,deze weer te herstellen,of er voor te zorgen dat balans blijft bestaan. Bij de Ayurvedische massage wordt al eeuwenlang een techniek toegepaast om lichaam en geest tot diepe ontspanning te brengen. Door deze massagetechniek wordt de stofwisseling geactiveerd waardoor afvalstoffen sneller en efficienter door de lichaam worden afgevoerd. Bij massage wordt gebruik gemaakt van olie verrijkt met diverse therapeutische kruiden, die de opgetreden storingen op heffen. Meer over Ayurvedische Massage.

2. Pancha Karma

Panch Karma bestaat uit verschillende behandelingsmethoden, welke tot doel hebben het lichaam van afvalstoffen te ontdoen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bepaalde medicinele kruiden samenstellingen en olien. Tijdens de hoofdbehandeling worden ook dieet-adviezen gegeven en kruiden voorgeschreven.

3. Marma Therapie

Marma’s zijn drukpunten in zenuwstelsel. Door activering en regulering van deze marmas kan het natuurlijk evenwicht van de vitale energie worden hersteld, waardoor geest en lichaam worden ondersteund om te komen tot een algehele genezing.

4. Individueel begeleidingsprogramma

Het individuele begeleidingsprogramma is er op gericht om de patient te helpen om te komen In een situatie van verzelfstandiging. De patient dient tot het besef te woorden gebracht dat hij/zij mede de verantwoordelijkheid draagt voor het welslagen van de beoefening van de Ayurveda principes in het dagelijkse leven. Betrokkene wordt van patient omgevormd tot beoefenaar van de Ayurveda. In dit begeleidingsprogramma wordt de persoon bijgebracht hoe hij/zij door het aanbrengen van wijzigingen in de denk-, handelswijze en eetgewoonten het evenwicht te herstellen en te bewaren bij veranderende levensomstandigheden. In de individuele gerichte praktijk lessen, welke tijdens het begeleidingsprogramma worden gegevens worden de persoon de technieken voor ontspanning en regulering van de houding, beweging, ademhaling, aanpassing van het dieet, verandering van denk-en handelwijze volgens de Ayurveda systemen bijgebracht. Door de patient zelf verantwoordelijkheid te leren dragen voor zijn/haar eigen gezondheid wordt bereikt dat betrokenne automatisch bewuster en daardoor gezonder gaat leven. Hierdoor leert hij/zij meester te worden over zijn/haar eigen leven en aldus gestelde levensdoelen te realiseren.

Verzorgingsgebied

Het verzorgingsgebied van de Ayurvedische Kliniek is:
  • Amsterdam en omstreken
  • Eindhoven en omstreken
  • Flevoland
  • Groningen en omstreken
  • Overijssel
  • Utrecht

Vestigingen vindt u in: Amsterdam, Deventer, Eindhoven en Groningen.

Verzorgingsgebied Ayurvedische Kliniek

De Ayurvedische Kliniek staat in Weesp, maar heeft ook vestigingen in andere delen van Nederland. Dhr. Khuruna is regelmatig aanwezig op zijn andere vestigingen:

  • 1 zaterdag in de maand in Amsterdam
  • 1 zaterdag in de maand in Deventer
  • 2 vrijdagen in de maand in Eindhoven
  • 2 zondagen in de maand in Groningen

Wilt u weten wanneer dhr. Khurana bij u in de buurt aanwezig is? Neem dan contact met ons op. Dit kan door te bellen naar 029 441 8117029 441 8117 of door een mail te sturen naar g.k.khurana@hetnet.nl.