Onze telefonische dienstverlening is tijdelijk opgeschort. U kunt ons echter nog steeds bereiken via e-mail. We doen ons best om uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Bedankt voor uw begrip en geduld.


Diagnose

Het is de taak van de Ayurvedische geneesheer (practitioner) om ontstane onevenwichtigheid tussen de dosha’s te onderkennen. Bij de beoordeling van de gezondheidstoestand van de patiënt richt hij zich hierbij niet alleen op diens fysieke (lichamelijke) maar ook op de psychische (geestelijke) gesteldheid. Hierbij wordt in belangrijke mate gebruik gemaakt van de polsdiagnose. Ayurveda als een holistische geneeswijze heeft een brede inzicht in de diverse ziektebeelden, welke te maken hebben met het psyche van het individu, zoals depressie, slapeloosheid en nervositeit.


Detoxicatie

Het menselijk lichaam krijgt informatie binnen, neemt voedsel tot zich, ondergaat talloze emoties en wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden en ziektes van buitenaf. Het immuunsysteem van de mens is constant bezig met het afbreken toxische (giftige) stoffen welke het menselijk stelsel proberen binnen te dringen (te beïnvloeden) enerzijds, en anderzijds met het opbouwen van beschadigde cellen.
Het is wel duidelijk dat het vaker voorkomt dat het immuunsysteem niet in staat is om alle giftige (kwade) stoffen, welke het menselijk lichaam binnendringen, af te breken. In die gevallen waarbij het immuunsysteem tekort schiet blijven de toxinen (giftige stoffen) zich ophopen in het lichaam. Vele toxinen blijven na de spijsvertering namelijk achter in het maag/darmkanaal.

Ook in het bloed kunnen veel toxinen (giftige stoffen) voorkomen. De aanwezigheid daarvan resulteert in o.a. huidkwalen, hooikoorts, of iets dergelijks. In sommige gevallen zijn deze symptomen niet direct aantoonbaar maar manifesteren zich op een later tijdstip. Als men hierbij de afbraakstoffen toevoegt, welke door de werking van het immuunsysteem vrijkomen, dan is het begrijpelijk dat het noodzakelijk is om ( wil men en redelijk gezond lichaam behouden) het lichaam regelmatig te detoxificeren (ontgiften – zuiveren van gif- en afvalstoffen). De ervaring heeft geleerd dat vooral de kruiden die bij de ayurvedische geneeswijze worden gebruikt de eigenschap in zich hebben om toxinen uit het lichaam te verwijderen. Een ayurvedische deskundige kan met behulp van kruiden, technieken en behandelingen u bij dit proces helpen


Behandeling bij disbalans

Er zijn in het ayurvedisch spectrum verschillende geneeswijzes. Deze lopen uiteen van ayurvedische kruidendranken tot effectieve ayurvedische massages. Ieder mens is uniek en daarom zijn de geneeswijzes ook voor iedereen anders. Ayurvedische kliniek Weesp maakt gebruik van de volgende methodes:


Pancha Karma

Panch Karma bestaat uit verschillende behandelingsmethoden, welke tot doel hebben het lichaam van afvalstoffen te ontdoen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bepaalde medicinele kruiden samenstellingen en olien. Tijdens de hoofdbehandeling worden ook dieet-adviezen gegeven en kruiden voorgeschreven.


Marma Therapie

Marma’s zijn drukpunten in zenuwstelsel. Door activering en regulering van deze marmas kan het natuurlijk evenwicht van de vitale energie worden hersteld, waardoor geest en lichaam worden ondersteund om te komen tot een algehele genezing.


Individueel begeleidingsprogramma

Het individuele begeleidingsprogramma is er op gericht om de patient te helpen om te komen In een situatie van verzelfstandiging. De patient dient tot het besef te woorden gebracht dat hij/zij mede de verantwoordelijkheid draagt voor het welslagen van de beoefening van de Ayurveda principes in het dagelijkse leven. Betrokkene wordt van patient omgevormd tot beoefenaar van de Ayurveda.

In dit begeleidingsprogramma wordt de persoon bijgebracht hoe hij/zij door het aanbrengen van wijzigingen in de denk-, handelswijze en eetgewoonten het evenwicht te herstellen en te bewaren bij veranderende levensomstandigheden. In de individuele gerichte praktijk lessen, welke tijdens het begeleidingsprogramma worden gegevens worden de persoon de technieken voor ontspanning en regulering van de houding, beweging, ademhaling, aanpassing van het dieet, verandering van denk-en handelwijze volgens de Ayurveda systemen bijgebracht. Door de patient zelf verantwoordelijkheid te leren dragen voor zijn/haar eigen gezondheid wordt bereikt dat betrokenne automatisch bewuster en daardoor gezonder gaat leven. Hierdoor leert hij/zij meester te worden over zijn/haar eigen leven en aldus gestelde levensdoelen te realiseren.