Een regelmatige ontlasting is belangrijk voor een goede gezondheid. Mensen voelen zich oncomfortabel en routinewerk wordt ineens zwaar als de stoelgang niet goed werkt. Constipatie is tegenwoordig een veel voorkomend probleem dat voornamelijk wordt veroorzaakt door de huidige levensstijl.

Constipatie kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat er niet dagelijks ontlasting komt of dat de darmen niet volledig geleegd worden.

Hoewel constipatie in Ayurvedische teksten niet als aparte ziekte wordt beschreven, komt het wel voor als symptoom van verschillende ziektes en wordt er beschreven hoe het behandeld moet worden. De Ayurvedische leer noemt obstipatie Vibandha, wat verstopping of moeilijke stoelgang betekent. Vibandha ontstaat door verkeerde eetgewoonten.

Nidana (Oorzaken)

Ayurveda behandelt constipatie als een probleem dat ontstaat door de dominantie van Vata dosha. In feite hebben alle mensen met een Vata-constitutie hier in meer of mindere mate last van. Vanuit Ayurveda gezien zijn eetgewoonten de hoofdoorzaak van constipatie.

Enkele eetgewoonten die kunnen leiden tot constipatie zijn: elke dag op een ander tijdstip eten, later eten dan normaal, het eten van moeilijk verteerbaar voedsel, onverteerbare vezels of vezelarm voedsel en te veel droog voedsel, het drinken van te veel thee, koffie en koude dranken en niet voldoende water drinken.

Daarnaast belicht Ayurveda ook nog diverse omgevings- en gedragsfactoren die tot constipatie kunnen leiden. Dit betreft slechte gewoontes zoals roken en laat opblijven, maar ook slapeloosheid of insomnia, problemen en stress, schuldgevoelens, angst en leeftijd.

Deze factoren leiden tot Ama-vorming, de vorming van metabolische toxine door een slechte spijsvertering. Het leidt tevens tot een abnormale beweging van Apana Vata, een van de vijf onderdelen van Vata dosha.

Een van de functies van Apana Vata is het zorgen voor een goede stoelgang, met als basis voornamelijk de endeldarm, de blaas en de voortplantingsorganen. Dit zorgt voor een droge ontlasting, verminderde aandrang en de ontlasting blijft steken in Pakvashaya (dikke darm).

Doordat de stoelgang moeilijker gaat, leidt dit tot Vibandha of constipatie. Het eerste symptoom is een laag op de tong die moeilijk te verwijderen is. Soms hebben mensen ook last van een onrustige maag en winderigheid. De ontlasting wordt moeizaam en het duurt langer voordat het voedsel goed verwerkt wordt.

Soorten constipatie

Gewone of tijdelijke constipatie kan veroorzaakt worden door indigestie, te veel eten, besmet voedsel of bacteriële infecties. Regelmatige of chronische constipatie komt vooral bij ouderen voor, voornamelijk door het verlies van tonus in de sluitspier. Het komt ook voor bij mensen die last hebben van aambeien of verwijde aderen in het rectum.

Behandeling

Constipatie is geen bedreigende ziekte, maar een verstoring van de darmen die wordt veroorzaakt door veel zitten, ongezonde eetgewoonten, onnodige stress, zorgen, etc. Bij Ayurveda is het belangrijk om de aandoening op de eeuwenoude manier te behandelen en het is goed onder controle te houden met de bovenstaande middelen.

Een aantal eenvoudige adviezen om constipatie te verminderen of te voorkomen.

  • Eet voldoende fruit en bladgroente en drink veel water en vruchtensap.
  • Eet zo min mogelijk gefrituurd voedsel, bonen, kool, bloemkool, broccoli, noten en gedroogd fruit.
  • Beweeg regelmatig.
  • Probeer zo veel mogelijk te ontspannen en stress en angst te voorkomen.
  • Ga naar het toilet als er aandrang is, met name bij ontlasting.
  • Laat naar bed gaan en ook laat opstaan hebben een negatief effect op de stoelgang. Het beste is om voor middernacht te gaan slapen en weer vroeg op te staan.

Constipatie is een symptoom en geen ziekte, maar het kan leiden tot serieuze aandoeningen zoals Dikke Darmkanker. Een tijdige behandeling is dus van essentieel belang. Constipatie kan met Ayurveda eenvoudig behandeld worden.

Oude Ayurveda teksten beschrijven meerdere standaard kruidencombinaties voor de behandeling van constipatie waarmee het evenwicht van alle drie de Dosha’s, en dan voornamelijk de Vata dosha, worden hersteld.

In Ayurveda is elk mens een individu en daardoor zal de behandeling en de voorgeschreven kruiden van persoon tot persoon verschillen. Raadpleeg daarom een gediplomeerd Ayurvedisch arts voor de juiste behandeling.

VOOR GESPECIALISEERDE HULP KUNT U CONTACT OPNEMEN MET DE AYURVEDISCHE KLINIEK WEESP/EINDHOVEN/AMSTERDAM/DEVENTER/GRONINGEN.