Onze telefonische dienstverlening is tijdelijk opgeschort. U kunt ons echter nog steeds bereiken via e-mail. We doen ons best om uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Bedankt voor uw begrip en geduld.

Ayurvedische voeding

De juiste voeding is in de Ayurveda een van de belangrijkste factoren voor een gezonde leefstijl.  Volgens de Ayurveda is een volledige vertering en opname van voedsel belangrijk voor een goede spijsvertering. Ayurvedische voeding zorgt voor een gezonde spijsvertering en vermindert of voorkomt mentale en fysieke gezondheidsklachten. Bij Ayurvedisch koken staan de kwaliteit van voedsel en de voor het lichaam benodigde bouwstoffen, vitaminen, mineralen en sporenelementen centraal.

Waarom ayurvedisch eten?

Welke voeding goed is voor de algehele gezondheid en spijsvertering verschilt per persoon. Het voedsel wat niet goed verteerd wordt, verandert in giftige afvalstoffen, waardoor fysieke en mentale klachten ontstaan. Ayurvedisch eten kan uitkomst bieden in de volgende situaties en bij de volgende problemen:

  • Maag- en darmklachten waaronder misselijkheid, borrelende buik, opgeblazen gevoel, winderigheid
  • Stinkende adem
  • Dikke laag op de tong
  • Troebele urine
  • Mentale problemen
  • Psychosomatische klachten
  • Afvallen/gewichtsverlies

Voeding die bij u past

Er bestaat geen eenduidig advies voor goede voeding. Ieder mens is uniek, iedereen heeft een andere spijsvertering en zo ook andere voedingsmiddelen nodig. Dat is een van de uitgangspunten van de Ayurveda. Voor de een is een ontbijt met havermout een goed begin van de dag, iemand anders kan geen slechtere start van de dag bedenken met een opgeblazen buik door dit ontbijt. Welke voeding voor u geschikt is, hangt van de gezondheidstoestand af, ook wel constitutie genoemd. Volgens de Ayurveda is de constitutie van ieder mens opgebouwd uit drie dosha’s: vata, pitta en kapha. Uw genetische kenmerken in combinatie met uw levensstijl bepalen welke dosha het meest dominant is. Op basis hiervan wordt bepaald welke voeding voor u het optimale effect voor uw gezondheid heeft.

Maak een afspraak met de Ayurvedische specialist om te weten te komen wat uw constitutie is. In de Ayurvedische kliniek heeft de heer Khurana u persoonlijk voedingsadvies om zo mentale en fysieke gezondheidsproblemen te voorkomen of te verminderen.

Maak een afspraak Bel: 029 441 8117

Voeding in de Ayurveda: de kenmerken

Vanuit de Ayurvedische voedingsleer wordt gebruikgemaakt van de zes smaken die we kunnen proeven: zoet, zout, zuur, bitter, scherp en wrang. Door de afzonderlijke effecten van de zes smaken te stimuleren, worden gerechten niet alleen zeer smaakvol, ook wordt zo de persoonlijke balans in stand gehouden.

De zes smaken

Producten met een zoete smaak, zoals amandelen, dadels en melk geven tevredenheid en zijn opbouwend. Door zoute producten wordt de spijsvertering geactiveerd en blokkades verwijderd. De zure smaak heeft een verwarmend effect, is opbouwend en geeft helderheid aan een gerecht. Producten die de bittere smaak stimuleren drogen in en nemen slijm op. Een scherpe toevoeging aan een maaltijd door bijvoorbeeld peper, mierikswortel of mosterdzaad, bevordert de bloedsomloop en spijsvertering. Door tot slot een wrange smaak toe te voegen, is de maaltijd volledig in balans en kan de Ayurvedische voeding als medicijn werken.

Verse producten

Niet uitsluitend in de Ayurveda, maar wel belangrijk voor het positieve effect: het werken met verse, biologische producten en het zelf klaarmaken van de gerechten. Veel kant-en-klare producten bevatten kunstmatige smaakversterkers, conserveermiddelen en kleurstoffen, die de persoonlijke evenwicht uit balans halen.

Tips vanuit de Ayurvedische voedingsleer

Voor het opstellen van een Ayurvedisch voedingsplan is het noodzakelijk om te weten welke dosha u bent. Een Ayurvedische specialist helpt hierbij. Ook zonder de specifieke voedingsadviezen die bij uw dosha horen, kunt u al een aantal maatregelen nemen.

  • Zorg voor regelmaat: eet altijd op dezelfde tijden.
  • Eet altijd zittend en met aandacht. Staan, lopen, praten, lezen, tv kijken of telefoneren tijdens het eten heeft een negatief effect op de ontspanning en het verteringsproces.
  • Eet niet te snel, maar ook niet te langzaam. Kauw goed op het voedsel.
  • Eet niet te veel: vul een derde van uw maag met voedsel, een derde met vocht en laat een derde leeg.
  • Drink geen (ijs)koude dranken tijdens de warme maaltijd. Zorg ervoor dat u producten van dezelfde temperatuur eet en drinkt.
  • Blijf minimaal 5 minuten zitten na de maaltijd en ga daarna 15 tot 20 minuten wandelen.
  • Neem alleen tussendoortjes als u echt trek heeft en pas nadat de vorige maaltijd volledig verteerd is. Dit is meestal 3 tot 5 uur na de hoofdmaaltijd.
  • Vermijd ’s avonds zwaar voedsel met veel eiwit, zoals vlees, vis, yoghurt, kwark, kaas of karnemelk.

Advies over Ayurvedische voeding

Voor advies over hoe Ayurvedische voeding uw gezondheid positief kan beïnvloeden en gezondheidsklachten vermindert, neemt u contact op met Vaidya (Ayurvedische specialist) de heer Khurana via g.k.khurana@hetnet.nl of 0850 290 828.