Onze telefonische dienstverlening is tijdelijk opgeschort. U kunt ons echter nog steeds bereiken via e-mail. We doen ons best om uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Bedankt voor uw begrip en geduld.

De ziekte van Parkinson (PD) staat ook wel bekend als idiopathisch of primair parkinsonisme. De verstoorde motorische bewegingen bij patiënten met Parkinson zijn het gevolg van het afsterven van cellen die dopamine afgeven in de substantia nigra, een gebied in de middenhersenen. De oorzaak van het afsterven van deze cellen is onbekend. In de Ayurveda wordt parkinsonisme beschreven als ‘Kampavata’. De Kampavata is een pure ‘Vata’ (één van de drie biohumoren). Deze aangetaste Vata veroorzaakt in dit geval symptomen die zich door middel van het motorische systeem uiten als tremoren.

Symptomen

De ziekte van Parkinson kent vier hoofdsymptomen: tremoren, stramheid van de spieren, trage bewegingen en een instabiele lichaamshouding. De tremor is vaak het meest kenmerkende en best bekende symptoom. Hoewel de symptomen veelvoorkomend zijn onder patiënten, ervaart rond de 30% van de mensen met parkinsonisme nog geen tremor in de initiële fase van de ziekte. Bij veel mensen volgt dit pas in een later stadium.
In de beginfase van de ziekte zijn de meest overduidelijke symptomen gerelateerd aan het bewegingsapparaat en motorisch van aard. Later kunnen ook problemen in het denken en het gedrag van de patiënt optreden, waarbij dementie typisch voorkomt in de latere stadia van Parkinson. Depressie is echter het meest voorkomende psychiatrische symptoom bij Parkinsonisme. Andere symptomen zijn onder andere problemen met de zintuiglijke (sensorische) waarneming, slaapproblemen en emotionele problemen. De ziekte van Parkinson komt vaker voor onder oudere mensen. In de meeste gevallen steekt de aandoening pas de kop op na het 50ste levensjaar.

Ziekteoorzaak en patho-fysiologie

De precieze oorzaak van de ziekte van Parkinson is nog niet achterhaald. Wel weet men dat er wegens ouderdomsverschijnselen degeneratieve veranderingen plaatsvinden in het lichaam, waardoor dopamine-producerende hersencellen afsterven. Dit leidt vervolgens tot ongecontroleerde bewegingen, zoals trillen. De Vata (Biohumor) is verantwoordelijk voor tien soorten lichaamsfuncties, waarvan de bewegingsfunctie, ook wel motorische functie, één van de belangrijkste is. Kapha, een ander biohumor, reguleert de activiteit van de Vata en remt overmatige activiteit. Op hogere leeftijd raakt de Kapha door de natuurlijke achteruitgang van ons lichaamsweefsel uitgeput. Dit leidt tot toenemende en ongereguleerde activiteit van de Vata. Het is belangrijk om hierbij te begrijpen dat de Kapha voornamelijk actief is in onze hersenen, en dat ons zenuwstelsel daarentegen het fysieke terrein van de Vata vormt. Wanneer de aangetaste Vata zich nestelt in het zenuwstelsel, veroorzaakt zij ongecontroleerde bewegingen die zich uiten als tremoren en stoornissen in het bewegingsapparaat. Deze aantasting beïnvloedt ook andere delen van het lichaam, waar het leidt tot constipatie, dementie, slaapproblemen, etc. Hoewel de exacte oorzaak van de aandoening nog niet achterhaald is, kunnen verschillende zaken die de Vata aantasten tevens aangemerkt worden als risicofactoren het ontstaan van de ziekte van Parkinson.
Diëtaire risicofactoren: Het vaak en overmatig consumeren van koude en droge dieetvoeding, zoals gekoelde dranken, gepreserveerd voedsel, geroosterde graandproducten, snacks, bitter voedsel, etc. Kunstmatige kleur en – smaakstoffen, evenals conserveermiddelen, munt en andere synthetische ingrediënten in voedsel vergroten de kans op aantasting van de Vata. Zoet, hartig vet, warm en licht gekruid voedsel, evenals seizoensfruit, melk en melkproducten zijn juist goed.
Risicofactoren in de leefstijl: Zware stress, emotioneel afgepeigerd zijn, langurige mentale instabiliteit, nachtdiensten draaien of laat naar bed gaan, overmatige blootstelling aan straling, vervuiling, hitte, droogte en koude, zeer vaak reizen en overmatige inspanning verhogen allemaal de activiteit van de Vata. Te vaak videogames spelen, televisiekijken, internetten of continu werken achter een computerscherm dienen te worden vermeden. Met mate aan sport doen, aan yoga doen en mediteren zijn goed.

Medicijnen en Verslavingen: Elk geneesmiddel dat de immuniteit van het lichaam vermindert, of elk ander medicijn dat het lichaam afhankelijk maakt, dient te worden vermeden. Dit geldt in het bijzonder voor medicijnen of geneesmiddelen die langdurig gebruikt worden. Verslavingen die het gevolg zijn van het gebruik van verdovende middelen en het overmatig nuttigen van alcohol dienen voorkomen te worden. Recentelijk onderzoek wijst erop dat mensen die nicotine of tabak gebruiken, minder vatbaar zijn voor het krijgen van de ziekte van Parkinson. Ayurveda beveelt dit echter niet aan aangezien het gebruik van tabak de activiteit van de Vata verhoogt en het lichaam op verschillende andere manieren schaadt.

Diagnose

Er bestaat geen laboratoriumtest waarmee de ziekte kan worden vastgesteld. De arts stelt de diagnose van de ziekte van Parkinson vast op basis van de medische geschiedenis van de patiënt en een neurologisch onderzoek.

Behandeling

De Ayurvedische benadering voor het behandelen van de ziekte van Parkinson bestaat uit drie stappen. De eerste is Rasayana, de tweede is het verlichten van de Vata en de derde is het voorschrijven van specifieke kruiden die de ziekte behandelen.
Rasayana:
Rasayana is een Ayurvedische verjongingstherapie die lichaamsveranderingen door veroudering tegengaat of vertraagt. Ook verbetert het de kwaliteit en het functioneren van verzwakte lichaamsdelen. Zowel op fysiek als mentaal gebied zorgt Rasayana voor een gezond en lang leven. Er worden verschillende Rasayana-kuren beschreven in de klassieke teksten van de Ayurveda. Uw ayurveda-arts kan u een van deze kuren voorschrijven op basis van uw gezondheid, aanpassingsvermogen en gezondheidsbenodigdheden.

Verlichting van de Vata:
Zoals eerder beschreven in dit artikel, is de ziekte van Parkinson puur een aandoening van de Vata. Er bestaan therapieën en kuren op basis van heilzame supplementen die de Vata helpen te verlichten en de symptomen te bestrijden. Er bestaan veel kruiden en herbo-minerale bevorderlijke middelen waar u uit kunt kiezen. Uw ayurveda-arts kan voor u helpen met het selecteren van de jusite combinatie voor het in balans brengen van de Dosha. Het selecteren van de juiste middelen en de meest geschikte kuur vereist veel expertise en specialistische kennis van de Ayurveda. Koop daarom geen ayurvedische kruiden bij een drogist of apotheek zonder een voorgeschreven recept van een gekwalificeerd ayurveda-specialist.
Andere therapieën die de Vata verlichten en ook de hersenfunctie versterken, zijn fomentatie (warme kompressen), een stoombad met een mengsel van specifieke werkzame kruiden, een rinitische therapie (behandeling via de neus) met specifieke heilzame oliën en ghee (geklaarde boter), speciale oleati met stimulerende oliën voor een behandeling van het hoofd genaamd Shiro-Basti en Shiro-Dhara, en biopurificatie met een therapeutisch klysma (Basti-therapie). Dit zijn allemaal therapieën met een bevorderlijke werking.

Heilzame middelen en supplementen voor een specifieke aandoening
Moderne behandelmethodes maken vooral gebruik van levodopa (L-Dopa) en middelen die de dopaminespiegel verhogen. In latere stadia van de ziekte en naarmate er meer dopaminergische neuronen verloren gaan, verliezen deze medicijnen na verloop van hun werking als symptoombestrijders. Tegelijkertijd treedt er door het gebruik ervan een complicatie op die men dyskinesie noemt. Dyskinesie uit zich bij parkinsonpatiënten in ongecontroleerde verkrampende bewegingen. Mede daardoor kan de uit drie stappen bestaande ayurvedische therapie als heilzamer gezien worden. Een ayurvedisch middel dat op natuurlijke wijze levodopa (L-dopa) afgeeft, is Kaunch (Mucuna pruriens).

Kaunch (Mucuna pruriens)
Bij Ayurveda wordt Kaunch traditioneel gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Een analyse van Kaunchzaadjes laat zien dat de zaadjes aanzienlijke hoeveelheden Levodopa bevatten. Ook heeft men ontdekt dat Kaunch verschillende alkaloïden bevat, waaronder nicotine. Voor het therapeutisch gebruik van de zaadjes van de Mucuna pruriens, adviseert de Ayurveda een speciale manier van bereiding die de assimilatie ondersteunt en het averechtse effect van Levodopa vermindert. Dit proces staat bekend als Shodhana en betreft het koken van de Kaunch in koeienmelk, het malen en verwijderen van de zaadschillen, het in de schaduw drogen en het malen van de cotydelonen (het bladachtige gedeelte van de kiem van een plant, ook wel bekend als de zaadlob).Deze wijze van bereiding is uniek in de Ayurveda en essentieel voor het veilig langdurig innemen van dit heilzame middel. Door de Kaunch te koken worden de trypsin-remmers vernietigd en verlaagt de hoeveelheid Levodopa zich. Zo kan het middel veilig worden ingenomen. Tegenwoordig wordt Mucuna door veel commerciële farmaceuten geproduceerd zonder toepassing van Shodhana. Daarom is het essentieel om zorgvuldig de juiste Mucuna-producten van authentieke bron te selecteren. Raadpleeg alvorens u Mucuna tot u neemt altijd eerst een ayurveda-arts en gebruik Mucuna alleen onder het toezicht van een ayurvedisch specialist.

Mits op de juiste manier verwerkt en gecombineerd met een andere geschikte, bevorderlijk supplementen, en op basis van uw gestel en ziekte, is Mucuna pruriens een veelbelovende remedie tegen Parkinsonisme. Daarnaast biedt Mucuna pruriens verlichting bij de symptomen van de ziekte van Parkinson en andere symtomen, zoals verstoringen in de slaap, constipatie, dementie, motorische problematiek, etc. Ayurvedische therapie is erg veilig en vermindert de hoeveelheid chemische stoffen die het lichaam moet metaboliseren. Bovendien vermindert Ayurveda-therapie ook de hoeveelheid gifstoffen in onze vitale organen, zoals de lever en de nieren. Vooral bij ziektes van langdurige aard en aandoeningen waarbij een behandeling op de langere termijn gewenst is, biedt Ayurveda de beste alternatieve therapie. De holistische benadering van ayurvedische therapie geeft niet alleen verlichting bij de ziekte van Parkinson, maar verbetert ook onze lichaamsfuncties en de vitaliteit van het lichaam, en daarmee verbetert het de kwaliteit van leven in het algemeen.

G.K.KHURANA G.A.M.S.