Het voedsel, welke wij nuttigen is de bron van energie van onze lichaam, maar vandaag aan de dag vertoont de wereld een snelle groei, evenals de ziekten. Gluten, een van de belangrijkste onderdelen van ons dieet is allergisch geworden voor sommige individuen.

Alles wat zij consumeren dient gluten-vrij te zijn. Het bereiden van maaltijden en het maken van keuzes van voedsel zullen een radicale wijziging betekenen voor onze levenswijze. Gluten intolerantie kan zich op elke leeftijd ontwikkelen. Als het niet erfelijk is, hoef je niet ongerust te zijn; bij Ayurveda kan men toch een variëteit aan gluten houdende granen als onderdeel van een gevarieerd, ongelooflijk smakelijk dieet nuttigen.

Het vermijden van gluten-bevattende voedsel is de enige behandeling van gluten allergie voor de moderne geneeskunde. Volgens de Ayurveda kan gluten intolerantie gerelateerd worden aan het concept dat het vormen van Ama (onverteerde residu ) als gevolg van gestoorde Agni (spijsveterings brandstof), Het nuttigen van niet gepast voedsel, ongeregeld voedsel, verkeerde eetgewoonten ontregelen de Agni (spijsverterings brandstof).

Het wordt voor de aldus ontregelde Agni onmogelijk om zelfs licht voedsel te verteren wardoor het onverteerde voedsel giftig wordt en leidt tot het formeren van Ama.

Wat is voedsel allergie?

Als na een maaltijd allen die daaraan hebben deelgenomen ziek worden is er waarschijnlijk iets verkeerds geweest met het voedsel; maar als slechts één deelnemer ziek wordt is er waarschijnlijk sprake van een allergie. Mensen kunnen voor bijna alles allergisch worden. Allergie wordt veroorzaakt dat ‘antigeen’, welke iets vreemds is voor het lichaam.

Ayurveda heeft een algemene benaming voor alle soorten van dergelijke antigenische materie-Ama. Elke stuk van ondeugdelijk verteerd voedsel, welke in het systeem wordt geabsorbeerd is Ama. Antibodies zijn speciale proteïnes, welke door sommige van de witte bloedcellen worden gecreëerd tegen specifieke antigenen. De antibodies hechten zich sterk vast aan de antigenen, en als het immuun systeem gezond is, wordt dit antibody-antigen complex uit het lichaam verwijderd.

Precies zoals Ama, ontstaan als gevolg van slecht verteerd voedsel, de alertheid kan verstoren en de emoties kan agiteren, kunnen verstoorde emoties de spijsvertering ondermijnen en Ama creëren, welke op haar beurt het immuun systeem aanzet om ertegen te reageren. De continue aanwezigheid van Ama in het systeem creëert een conditie van permanente immune alertheid, genaamd allergie.

Concept van Ama & Gluten intolerantie.

Volgens de Ayurveda symboliseert gluten intolerantie de onevenwichtigheid van Doshas en Agni. Het immuun systeem van het lichaam kan de bron iedere soort van Ama – gluten identificeren. Als men over en over wordt blootgesteld aan dezelfde Ama, worden steeds meer antibodies geproduceerd. Gluten is bijzonderlijk moeilijk te verteren en vereist sterke Agni (spijsverterings vuur) voor de verwerking.

Als er sprake is van zwakke spijsverterings vuur, gaan de gluten de onverteerd door de kleine ingewanden. Thia onverteerd en slecht verteerde gluten vormen Ama. Te zijner tijd
Zal zich een op gluten gelijkende Ama in de persoon verzamelen zodat wanneer dan ook je tong in aanraking komt met gluten het immuun mechanisme alert wordt, aannemende dat ook deze slecht zal worden verteerd. Deze reactie is zo sterk dat je er gewaar van wordt door sommige lichamelijke of geestelijke symptomen, als gevolg van de neven effect van het interne conflict.

Ga nu niet enkel je huidige dieet van klaar gemaakte brood, pasta of koekjes vervangen met een dieet gluten-vrij vervaardigd brood, pasta en koekjes. Het zal op de lange duur niet baten. Ayurveda geeft een nieuwe reeks van hoop voor zij die lijden aan gluten intolerantie.

Eenvoudige Ayurveda adviezen, evenwichtig dieet, lichamelijke oefeningen, yoga helpen om te genieten van een betere spijsvertering en absorptie je leven lang, om zodoende gluten intolerantie te overkomen.

Behandeling van Gluten intolerantie in Ayurveda

1. Vermijd voedsel dat gluten inhoudt
2. Eet op tijd en wholesome voedsel volgens jouw Prakriti (Body type)
3. Gebruik van kruiden en Ayurvedische behandeling stimuleren de enzymen secretie, bevorderen de spijsvertering, absorptie, en maken Aam vrij (onverteerde materie) uit de spijsverteringswegen en corrigeren Agni.
4. Langzaam aanpassen aan ongeschikt voedsel

Okasatmya/langzaam aapassen aan ongeschikte voedsel

Okasatmya is het aanpassen aan een bepaald dieet door toepassing. Dit is de manier om voedsel, welke niet geschikt is en antigenische substanties kunnen bevatten, in kleine hoeveelheden en/of met langere tussenpozen, zodat ze langzaamaan worden geaccepteerd. Dit blijkt gelijk te zijn aan het huidige concept van desensitization.

Ayurveda beschikt over time-tested behandelingen om de onevenwichtigheid van lichaamsfunctionering, waar het lichaam haar eigen vijand is geworden, te behandelen.

Meer indringende behandelingen zoals Ayurveda Panchakarma, specifieke dieet en kruiden middelen worden voorgeschreven gedurende een periode, om gluten intolerantie te overbruggen. In Ayurveda, wordt iedere en elke persoon gezien al en entiteit en de behandeling verschilt ook van patient tot patient.

Een Ayurvedische arts vormt zich een duidelijk beeld van de persoon door de patient als een geheel te begrijpen, en beslist ook welke soort en wijze van voorbereiding moet worden toegepast. Derhalve moeten patiënten die lijden aan gluten intolerantie de behandeling/kruiden onder supervisie van een Ayurvedische arts moeten gebruiken.